Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΤΑ

                            

ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑ : "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας"

Αλήθεια υπάρχει κάποιος που να μην έγραψε έκθεση με αυτό το θέμα στα σχολικά του χρόνια;;

΄Ηταν απ τις εκθέσεις  που πάντα μου άρεσε το θέμα (έχω κρατήσει μια του γυμνασίου).

 Πρώτον, γιατί πάντα είχα πολλά να γράψω και να γεμίσω σε χρόνο ρεκόρ πολλές σελίδες μιας και (από ότι μαθαίναμε τότε) μόνο οφέλη υπήρχαν και πλεονεκτήματα  από την χρήση ανανεώσιμων πηγών,  για την παραγωγή ενέργειας.

Δεύτερον, ένιωθα ότι έκανα την επανάσταση μου ( χρόνια εφηβείας) μιας και ήταν πολύ ωραία να κατηγορείς το κεφάλαιο που ήθελε να πλουτίζει από τα πετρέλαια τον λιγνίτη και όλα εκείνα που μολύνουν τον πλανήτη μας, ήταν και η αρχή των οικολογικών κινημάτων τότε.


Αργότερα την είπαν πράσινη ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη και τα τελευταία,τελευταία χρόνια συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για πράσινα άλογα.  Και θα σας εξηγήσω γιατί.

(Σε αυτή την ανάρτηση θα αναφερθώ μόνο στην αιολική ενέργεια).

Η  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την λειτουργία των ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη. 


                                       

Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητοι αρχαιολογικοί χώροι, τα παραδοσιακά μονοπάτια, χάνονται  υπό το βάρος των βίαιων  επεμβάσεων.

Οι ογκώδεις ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί τους, οι  γραμμές μεταφοράς εξαφανίζουν τα φυσικά και παρθένα τοπία του τόπου, μετατρέποντας τα σε βιομηχανικές ζώνες.




Καταστρέφεται το δάσος και τα βουνά μας από τις διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων, παύει η ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου,  με καίριο πλήγμα στον τουρισμό,  πολλές φορές οι μηχανισμοί που έχουν, τυγχάνει να αναφλεχθούν μεταδίδοντας την φωτιά στο δάσος.









Το ζωικό βασίλειο πλήττεται βάναυσα κυρίως τα άγρια και υπό εξαφάνιση πουλιά.











Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες και φτάνει στον καταναλωτή είναι πολύ πιο αυξημένη (έως και 400%) από την τιμή της συμβατικής ενέργειας.

 Παράγουν ένα πολύ μικρό ποσοστό ενέργειας π.χ. στην Γερμανία με 22000 ανεμογεννήτριες παράγεται μόνο το 5% του απαιτούμενου ρεύματος.

Ο χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι  το πολύ 25 χρόνια και όταν τελειώνουν οι επιδοτήσεις παύουν να τις συντηρούν,  με αποτέλεσμα να αφήσουμε στα παιδιά μας και στις μετέπειτα γενιές βουνά όχι με δέντρα,  αλλά βουνά  από παλιοσίδερα, τόνους τσιμέντου και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

Μελέτες περιβαλλοντολόγων μιλούν για εκτεταμένες διαβρώσεις εδαφών,διατάραξη του κύκλου νερών που καθορίζει την ζωή των βιότοπων, επιπτώσεις στο περιβάλλον που δρουν αλληλένδετα και συσσωρευτικά.










Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από αιολικό πάρκο στην Κρήτη.


                              





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου